teamExora

Selamat Datang - Kongsi cerita/ilmu/maklumat perihal kereta/mpv

Motorsport: pelumba wanita


PETALING JAYA: Akan ada kepentingan Malaysia di One Cina Grand Prix Formula di Shanghai hujung minggu ini sebagai bakat muda wanita Natasha Seatter telah mendapat tempat  Porsche Carrera Cup Asia juara PICC StarChase Team.

Pasukan tetap pemandu Alexandre Imperatori bertanding dalam pusingan Silverstone daripada FIA Kejohanan Endurance dalam persediaan untuk pertama kali beraksi pada legenda 24 jam Le Mans pada bulan Jun.

Oleh itu, Natasha telah ditawarkan peluang untuk membuat penampilan pertama beliau dengan pasukan yang memenangi kejohanan.

The Natasha 20 tahun telah digelar 'pemandu Asia yang pantas wanita formula' dan yang paling baru-baru ini memenangi Teluk 1000 Formula Cham-pionships di Dubai Autodrome bulan lepas.

Beliau memulakan kerjaya dalam kart prix dan pergi untuk memenangi biasiswa dengan Formula Xperience Petronas pada tahun 2009.

Pada musim berikutnya beliau menyertai Formula BMW Pasifik dengan Petronas Mofaz Racing Team, yang bertanding musim kedua dengan nama Formula Siri JK pada tahun 2011.

Pada bulan Mac, Natasha dibuat kemasukan pertama ke dalam persaingan GT, bertanding perlumbaan Malaysian Super Series dalam menyokong Formula Satu Grand Prix Malaysia - di mana dia mengangkat kening selepas menewaskan beberapa kempen sport berpengalaman.

Natasha tidak sabar untuk debut beliau dengan StarChase Pasukan PICC.

"Kedua-dua minggu lepas telah latihan yang sangat sibuk untuk pertama saya memandu di Porsche Carrera Cup Asia," katanya. "The Porsche 911 GT3 Cup adalah kereta yang berkuasa dengan brek yang sangat baik dan cengkaman yang besar daripada sudut-sudut.

"Ia adalah satu keseronokan sebenar untuk memandu walaupun ia mengendalikan agak berbeza dari kereta Formula saya dan yang hampir dua kali ganda berat.

"Saya berhutang terima kasih besar kepada PICC StarChase Team atas keyakinan mereka terhadap keupayaan saya untuk memandu mereka di pusingan Shanghai."

Asalnya dijadualkan sebagai pusingan 2 kejohanan, bangsa kedua telah ditambah kepada hujung minggu Shanghai, memberi PICC StarChase Pasukan dan Seatter pendatang baru dua peluang untuk bersaing di paling berprofil tinggi dan berprestij hujung minggu permotoran China.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog